Datorprogram

macbook-606763_1280 

De största datorprogrammen idag

I en tid där det finns ett stort utbud av datorprogram kan det vara svårt att veta vilka av dem man ska använda. Detta är allmängiltigt för samtliga program för datorn, både musikuppspelning, videohantering och -redigering, bildbehandlingsprogram, webläsare, kommunikation, säkerhet och dokumentprogram. Här nedan kommer några av de största programmen att listas och kort beskrivas.

 

Bildbehandling

För bildbehandling är några bra program som finns Gimp, Paintnet och Inkscape. Dessa program har flera ”avancerade” funktioner, precis som Photoshop, med skillnaden att dessa program är gratis.

 

Musikuppspelning

Några av de mest använda musikuppspelningsprogrammen som finns är Itunes, Winamp och Rhytmbox. Samtliga av dessa har ungefär samma funktioner, bestående av att skapa kataloger för musik som finns på datorn eller på skiva/usb-minne, låtlistor, sortering och uppspelning. Det går också att bränna musik till CD-skiva genom dessa program, samt lyssna på podcasts.

 

Videohantering

För att spela upp videoklipp eller filmer på datorn (eller musik) kan man använda program som VLC eller Parole. På båda dessa går det att lägga filer i spellistor samt ändra olika inställningar såsom hastighet, lägga till eller ta bort undertexter och liknande.

 

Dokumentprogram

Som kontorsprogram kan man använda AbiWord, Gnumeric eller Openoffice. Samtliga av dessa program innehåller de mest nödvändiga (och även flera onödiga) funktioner som behövs för att skapa textdokument, kalkylblad eller powerpoints.

 

Webbläsare

Det finns flera olika webbläsare att använda, till exempel Firefox eller Chrome. Om man föredrar att vara anonym(are) på internet kan man istället använda sig av Tor-browser.

 

Kommunikation

Om man vill kommunicera med andra personer via kommunikationsprogram kan man använda Jitsi, Skype eller Gizmo. På alla dessa program kan man chatta, ha ljud- eller videosamtal samt ringa till fasta eller mobila telefoner.

 

Säkerhet

De olika säkerhetsprogrammen eller virusskydden som finns och rekommenderas är AVG, Ad-Aware, Zonealarm och Onecare Live. Dessa hjälper en att upptäcka virus och kan skydda datorn från intrång.