Software

windows-829948_1280 

Windows 95 förändrade världen

Vissa menar på att världen förändrades när Windows 95 släpptes och blev tillgängligt på en bredare front. Det blev vanligare att privatpersoner använde sig av datorer och det klassiska operativsystemet bestående av 32bitar var användarvänligt, vilket även var tanken när Microsoft släppte Windows 95: att skapa ett operativsystem som lämpade sig för hemmabruk.

 

Vad förändrades?

När datorer, och kanske framför allt internet, blev ett vanligare inslag i privatpersoners liv skapades kontaktmöjligheter i den mänskliga interaktionen som inte förut funnits. Det gick att nå varandra genom mail och det gick att komma i kontakt med andra genom hemsidor eller forum. De geografiska avstånden blev inte längre lika påtagliga, då det gick att komma i kontakt med folk från hela världen på ett sätt som inte varit lika vanligt förut. Datorbranschen växte, liksom företagen som tillverkade och sålde tillbehör till datorer: spel, webcameror, mikrofoner, modem, tangentbord, datorstolar och andra möbler. Det blev mer ”folkligt” med olika tekniska färdigheter som fanns i datorprogrammen och folk kunde lära sig måla i Paint, spela in ljudklipp eller spela Röj Flaggor.

 

Innan jag hade Windows och efteråt

På den gamla goda tiden innan jag hade Windows hade jag inte ens tillgång till en dator. Med Windows kom datorn kan man säga, och därefter gick det utför: hjärnans belöningssystem rubbades och idag, tjugo år senare, sitter jag här med dopaminbrist. Allvar åsido. Jag hade inget större intresse för datorer på den tiden. Det kan jag inte säga att jag har nu heller och idag använder jag bara datorn för att jobba och kolla forum. Använder för övrigt inte ens Windows längre, då jag finner det operativsystemet väldigt banalt och framför allt opragmatiskt: det går inte att göra vad man vill, utseendet faller mig inte i smaken och funktionerna det gör anspråk på att ha fungerar inte. Och alla dessa uppdateringar som alltid leder till att någonting slutar fungera! Tacka vet jag Linux. Öppen källkod är fantastiskt, tillgängligt för alla och har optimerat mitt liv med ungefär 70 procent! Om något förändrar världen skulle jag säga att det är när allt finns tillgängligt åt alla – det är först då något världsomstörtande har skett.